Стоматология - Makeseum

Стоматология

Революционизиране на грижата за зъбите с помощта на 3D принтиране

3D принтиране в стоматологията

Стоматологията измина дълъг път през годините и 3D принтирането изигра значителна роля в напредъка на денталната технология. Технологията за 3D принтиране трансформира начина, по който се извършва грижата за зъбите. Тази технология е по-точна, по-малко инвазивна и отнема по-малко време в сравнение с традиционните методи.

Как 3D принтирането се използва в стоматологията

3D принтирането се използва в различни аспекти на денталната грижа. Ето няколко начина, по които 3D принтирането трансформира денталната индустрия:

3Д принтиране в стоматологията

Дигитален процес на работа

Дигиталната дентална медицина бързо напредна с помощта на CAD софтуер и 3D печат, позволявайки на денталните професионалисти да преминат към по-прецизно, ефикасно и персонализирано изживяване в денталната грижа.

3Д принтиране в стоматологията

Ортодонтия

3D печатът се използва за създаване на прозрачни алайнери, които са по-удобни, издръжливи и ефективни. Тези алайнери са персонализирани, за да паснат на зъбите на пациента и постепенно преместват зъбите в правилната им позиция.

3Д принтиране в стоматологията

Протези

3D принтирането се използва за създаване на по-точни и прецизни зъбни протези, осигурявайки на пациентите по-доброто им прилягане и подобрено орално здраве.

Персонализирана грижа

3D принтирането трансформира грижите за пациентите, като позволява на зъболекарите да предоставят персонализирани грижи, които са съобразени с уникалните нужди на пациента.

3Д принтиране в стоматологията

Дигиталният работен процес в стоматологията

CAD/CAM технологията, включително 3D принтиране и CAM фрезоване, революционизира производството на зъбни коронки и мостове.

  1. Първо се взема дигитален отпечатък от зъбите на пациента с интраорален скенер.
  2. Този дигитален отпечатък след това се импортира в CAD софтуер, където специалистът по дентална медицина проектира короната или моста така, че да пасне перфектно на зъбите на пациента.
  3. След като дизайнът е финализиран, той може да бъде изпратен до 3D принтер, който произвежда коронката или моста, използвайки биосъвместими материали. Като алтернатива, той може да бъде изпратен до фрезова машина CAM, която произвежда короната или моста от блок от керамика, композитен материал или цирконий.

Както 3D принтирането, така и CAM фрезоването могат да предложат висока прецизност и точност, които са основни фактори за успешни зъбни възстановявания. Използвайки CAD/CAM технологията, денталните специалисти могат да произвеждат по-точни и персонализирани зъбни възстановявания, които са както функционални, така и естетични.

Makeseum си партнира с водещи стоматологични клиники в България. Ако имате нужда от изработка на персонализирани шини за избелване, ритейнъри или друго, моля, свържете се с нас.

Често задавани въпроси

3D печатът се използва за създаване на мостове и корони, прозрачни алайнери, избелващи шини, ритейнъри, протези, наред с други стоматологични лечения.

3D принтирането е по-точно, по-малко инвазивно и отнема по-малко време в сравнение с традиционните стоматологични лечения. Осигурява по-добро прилягане, по-прецизни модели и намалява необходимостта от многократни посещения при зъболекар.

Да, 3D принтирането може да се използва за лечение на зъбите на деца. Той предоставя по-точни модели и може да бъде по-малко инвазивен, което го прави добър вариант за деца, които може да се притесняват от стоматологичното лечение.

3D печатът се използва за създаване на прозрачни алайнери и ритейнъри за ортодонтски пациенти. Тези прозрачни алайнери и ритейнъри са по-удобни и естетически приятни от традиционните брекети. Пример за това е фирмата Invisalign, която използва 3D принтиране в своя процес на работа.

Да, 3D принтирането е безопасно за лечение на зъбите, когато се използват сертифицирани биосъвместими материали. Професионалистите по дентална медицина могат да използват 3D принтери, за да произвеждат зъбни възстановявания, които са безопасни, издръжливи и с високо качество.

3D принтирането може да бъде по-рентабилно от традиционното стоматологично лечение в дългосрочен план. Докато първоначалната инвестиция в технологията за 3D печат може да е висока, технологията може да намали времето за лечение, да намали разходите и да намали необходимостта от многократни посещения при зъболекар.

Започнете производство с Makeseum сега

Опитайте най-лесния и бърз начин да пуснете продукта си на пазара.